Vruchtbaarheid en kanker

Vruchtbaarheid en kanker: Fertiliteitspreservatie
Fertiliteitspreservatie betekent het behouden van de vruchtbaarheid. Ook in onze kliniek behandelen we vrouwen die zich zorgen maken over de gevolgen van een behandeling van kanker op hun vruchtbaarheid.

Sommige behandelingen van kanker hebben een nadelig invloed op de vruchtbaarheid. Het is raadzaam om voorafgaand aan de behandeling van kanker met uw internist-oncoloog te bespreken wat de verwachtingen en kansen zijn dat in uw geval de vruchtbaarheid gespaard blijft.

De ernst van de schade die een behandeling van kanker aan de vruchtbaarheid kan veroorzaken hangt onder meer af van:
– Uw leeftijd
– Soort en dosis chemotherapie
– Plaats van de bestraling
– Plaats van de operatie
– Uw vruchtbaarheid voorafgaand aan de behandeling

Kinderwens en vruchtbaarheidssparende behandelingen
Niet alle vrouwen zijn na een behandeling van kanker verminderd vruchtbaar of blijvend onvruchtbaar. Soms zijn er nog genoeg eicellen aanwezig en herstelt de functie van de eierstokken zich. In dat geval kan de vrouw, ook als ze kanker gehad heeft, via de natuurlijke weg zwanger worden.

De kans op behoud van uw vruchtbaarheid is afhankelijk van uw leeftijd en welke behandeling u zult ondergaan. Het is dus verstandig om voordat u de kankerbehandeling begint met uw internist-oncoloog te bespreken wat de gevolgen zijn voor de vruchtbaarheid.

U kunt er voor kiezen een vruchtbaarheidssparende ingreep voor de behandeling van kanker te ondergaan. De mogelijkheden zijn dan:
1. Invriezen van eicellen (vitrificatie)
2. Invriezen van embryo’s
3. Invriezen van eierstokweefsel

In onze kliniek wordt alleen het invriezen van eicellen en embryo’s uitgevoerd. Het invriezen van eierstokweefsel vindt in andere centra plaats.

Voor het invriezen van eicellen of embryo’s voorafgaand aan een behandeling die schadelijk voor het eierstokweefsel kan zijn wordt een spoed-ICSI behandeling uitgevoerd. Deze zal uiteraard op zo kort mogelijke termijn worden ingepland.

Voor meer informatie over behandelingen van kanker: www.oncoline.nl
Voor meer informatie over fertiliteitspreservatie: www.nnf-info.nl

Meer informatie over ICSI vindt u hier: ICSI
Het is altijd mogelijk een informatief gesprek op onze afdeling te hebben.