" "

Eicellen invriezen: vitrificatie

Dankzij recente ontwikkelingen is het mogelijk geworden om eicellen in te vriezen. Het invriezen van eicellen kan een uitkomst zijn voor:
– Vrouwen die een behandeling moeten ondergaan die mogelijk schadelijk kan zijn voor de vruchtbaarheid, bijvoorbeeld chemotherapie of bestraling
– Vrouwen die een verhoogde kans hebben op vervroegde overgang (prematuur ovarieel falen) en nu eicellen willen laten invriezen voor later (voor toekomstig eigen gebruik van deze eicellen)
– Vrouwen van wie de partner op de dag van de punctie tijdens een IVF/ICSI behandeling geen zaad kan produceren of wanneer er geen beweeglijke zaadcellen gevonden worden, kunnen hun eicellen laten invriezen

Vitrificatie
De techniek die gebruikt wordt, heet vitrificatie. Vitrificatie is een methode van invriezen waarbij een hoge concentratie cryoprotectant (antivries) wordt gebruikt in een klein volume, waardoor middels directe dompeling in de vloeibare stikstof (-196ºC) de eicellen zeer snel ingevroren worden. Daarmee wordt voorkomen dat er ijskristallen in de eicel gevormd worden. Deze ijskristallen kunnen de eicel beschadigen. Voorafgaande aan het invriezen van eicellen moeten de eicellen uit uw eierstok worden gehaald. De behandeling begint met het stimuleren van de eierstokken door hormooninjecties. Daarna worden de eicellen opgezogen. Dit gebeurt door de eierstokken via de vagina met een naald aan te prikken (eicelpunctie). Meer informatie over deze behandeling leest u in de IVF/ ICSI.

De eicellen worden op staafjes ingevroren en bewaard in vloeibare stikstof (-196° Celsius). Ze blijven opgeslagen in het fertiliteitslaboratorium totdat u er gebruik van wilt maken. De eicellen worden dan ontdooid en met behulp van ICSI bevrucht.

Ten aanzien van vitrificatie kunnen er extra kosten berekend worden.

Kosten per

01-01-2017

Te leveren zorg Omschrijving declaratie Declaratiecode Prijs onverzekerde patiënt
Medische indicatie
Vitrificatie, eenmalige kosten Eenmalige kosten bij aanvang voor invriezen en opslag 191127 € 512,67
Vitrificatie, kosten per jaar Kosten voor opslag per jaar, gerekend vanaf het 2e jaar 191129 € 52,73
Vitrificatie, onderzoek eicellen Eenmalige kosten voor onderzoek eicellen 191131 € 25,56