Medicijnen en spuitinstructie

Vruchtbaarheidsbehandelingen bestaan vaak onder andere uit het toedienen van medicijnen, in tabletvorm of als injecties. De belangrijkste middelen worden hieronder opgenoemd. Tevens vindt u hier de spuitinstructies.

Clomid (OI, soms IUI)
Clomid behoort tot een groep geneesmiddelen die de werking van de vrouwelijke oestrogeenhormonen gedeeltelijk nabootsen en gedeeltelijk tegenwerken. Het stimuleert hierdoor de afgifte van hormonen die voor de eirijping en eisprong zorgen. Alhoewel het strikt gezien geen hormoon is, werkt het dus wel in op hormonen die verantwoordelijk zijn voor een cyclus.

Eénfase-pil (IVF en ICSI): bijvoorbeeld Microgynon, Stederil 30
Deze anticonceptiepil wordt gebruikt om de start van het hierna genoemde LHRH-analoog (Decapeptyl) goed te kunnen plannen en de eierstokken voorafgaand aan de behandeling in een rustfase te brengen zodat er minder cystevorming zal plaatsvinden.

LHRH-analoog (IVF en ICSI): Decapeptyl
Dit medicijn zorgt ervoor dat de productie van de geslachtshormonen (FSH en LH) van de vrouw zelf, ter hoogte van de hypofyse (= hormoon producerend orgaantje in de hersenen), onderdrukt wordt. Deze geslachtshormonen die van belang zijn voor het tot stand komen van een zwangerschap dienen dan zelf toegediend te worden zodat het proces kunstmatig kan worden beïnvloed.

Een LHRH-analoog  wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat er niet spontaan een eisprong kan optreden tijdens de behandeling op een ongewenst moment. Het wordt via onderhuidse injecties toegediend.

Recombinant FSH (OI, IUI, eventueel IVF en ICSI): Gonal-f Spuitinstructie 
FSH is het hormoon dat er voor moet zorgen dat er meerdere eiblaasjes met daarin de eicellen gaan rijpen in de eierstokken (= follikelstimulerend hormoon). De eiblaasjes gaan op hun beurt oestrogenen aanmaken. Onder invloed van deze oestrogenen wordt het baarmoederslijmvlies opgebouwd en kan er meer afscheiding ontstaan.

Deze medicatie wordt door middel van onderhuidse injecties toegediend, liefst dagelijks na het avondeten, bijvoorbeeld in de buikhuid, het bovenbeen of in de bil.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookiesdoor op Accepteren in de banner te klikken

HCG (OI, IUI, IVF en ICSI): Ovitrelle
HCG zet de laatste rijpingsfase van de eicellen in gang en zorgt normaal gesproken na ongeveer 38-40 uur voor een eisprong. Bij IUI worden net voor de eispong de best zwemmende zaadjes in de baarmoeder gebracht zodat ze al een eind onderweg zijn wanneer de eisprong plaatsvindt. Bij IVF of ICSI worden de eicellen juist enkele uren voor de eisprong uit de eiblaasjes gezogen, zodat ze niet verdwenen zijn voordat we ze hebben kunnen verzamelen. Ook dit medicijn wordt via een onderhuidse injectie toegediend, meestal in de buikhuid, op een afgesproken tijdstip.

Progesteron (IVF en ICSI): Utrogestan
Normaal gesproken maken vrouwen progesteron zelf aan in de tweede helft van de cyclus om het opgebouwde baarmoederslijmvlies in optimale conditie te houden voor een eventuele innesteling.

Omdat dit hormoon nu niet door het lichaam aangemaakt kan worden, moet ook dit hormoon toegediend worden.
Dit gebeurt in de vorm van synthetisch progesteron, een middel dat identiek is aan het natuurlijke hormoon progesteron en wordt twee- tot driemaal daags met twee capsules tegelijk vaginaal toegediend vanaf de punctiedatum tot het afgesproken moment van stoppen.

Progesteron moet vaginaal toegediend worden, zodat de bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn en duizeligheid, moeheid en gevoelige borsten gering blijven.
Vervelend is echter wel dat het beschermend hulsje (een soort was) van de capsule niet oplost maar weer naar buiten komt. Een inlegkruisje kan helpen. De werkzame stof wordt echter snel door het lichaam opgenomen en komt snel op de plaats van bestemming aan: het baarmoederslijmvlies.

Nog een nadeel van progesterontoediening is dat de menstruatie soms wat later op gang komt dan verwacht. Dit uitblijven van de bloeding is dan dus niet meteen een teken van zwangerschap.

Overigens staat in de bijsluiter van de Utrogestan dat in geval van zwangerschap of vermoeden op zwangerschap er contact opgenomen dient te worden met de arts.
U begrijpt dat in het kader van de behandeling het toedienen van progesteron als een onderdeel van de behandeling wordt gezien, zodat er geen overleg plaats hoeft te vinden.

Oestradiol: Progynova
Indien er sprake is van medicatiegebruik ten behoeve van een cryocyclusprocedure (een cyclus waarin cryo-embryo(‘s) worden teruggeplaatst) wordt in geval van zwangerschap een herhalingsrecept voorgeschreven voor progesteron in combinatie met oestradiol. Deze moeten dan samen gecontinueerd worden totdat de voorgeschreven capsules en tabletten op zijn. Indien er geen zwangerschap optreedt kan gestopt worden met de medicatie

Algemene bijwerkingen
Als gevolg van de gebruikte medicijnen kunnen soms bijwerkingen optreden. De meest gehoorde klachten zijn hoofdpijn, algehele moeheid, buikpijn, gespannen borsten, vocht vast houden (en daarom aankomen in gewicht) en emotionele labiliteit. Deze klachten gaan altijd vanzelf weer over, er is dan ook geen reden tot ongerustheid. Bij ‘de pil’ kan eventueel tussentijds bloedverlies optreden, ook dit is niet erg.

 

Deze website gebruikt alleen functionele cookies om goede werking van de website te garanderen. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten