Zwanger en dan?

U bent zwanger, maar hoe nu verder?
Zodra u weet dat u zwanger bent, neemt waarschijnlijk de spanning alleen maar toe. Het kan zijn dat u thuis een positieve zwangerschapstest hebt of dat u van de verpleegkundige te horen hebt gekregen dat u zwangerschapshormoon (hCG) in uw bloed hebt. De grote vraag is natuurlijk of het zal gaan om een goede, intacte zwangerschap. De waarde van het hCG is soms al wat voorspellend.

Echo voor zekerheid
Ook al voelt u lichamelijk niets, wil dat niets zeggen over de aanwezigheid van wel of geen goede zwangerschap. Daarvoor zal eerst een vaginale echo moeten worden gemaakt. Deze wordt bij voorkeur gemaakt bij een zwangerschapsduur van ongeveer 7,5 week, dus 5,5 week na een eisprong of behandeling (inseminatie of punctie).

Bloedverlies hoort niet in het begin van de zwangerschap, maar is niet altijd direct een slecht teken. Bijna 20 procent van de vrouwen heeft vroeg in de zwangerschap bloedverlies. Gelukkig loopt het dan toch nog vaak goed af.

Hopelijk blijkt op de echo alles goed en wordt u verwezen naar uw eigen gynaecoloog, Fam of een verloskundige elders.

Fam biedt zowel geboortezorg als kindergeneeskundige zorg. Dat betekent dat de zorg rondom zwangerschap, bevalling en kraamtijd en de zorg voor zieke kinderen tot 18 jaar plaatsvindt vanuit één organisatie. Binnen Fam omarmen we alle disciplines die nodig zijn voor goede geboortezorg en kindergeneeskundige zorg. De nauwe samenwerking tussen die disciplines maakt de zorg voor u en uw partner optimaal en efficiënt; afspraken als een echo, het intakegesprek en de bloedafname kunnen bijvoorbeeld gecombineerd worden, waardoor het u niet drie, maar één keer tijd kost. Wanneer de zwangerschap zonder risico’s of complicaties verloopt, mag u natuurlijk ook in een van de buitenlocaties van Fam bij u in de buurt op controle komen.

Fam is direct te bereiken op (013) 221 08 00. Voor informatie kunt u de website van Fam raadplegen.

Gang van zaken
Tijdens de eerste afspraak vindt een ontmoeting plaats met een verloskundige om de relevante zaken op een rijtje te zetten. Na overleg met een gynaecoloog wordt er een tijdsplan uitgereikt waarop naar verwachting alle vervolgcontroles zullen plaatsvinden.

Wij nemen dan afscheid van jullie als paar.
We adviseren het foliumzuur door te slikken tot tien weken zwangerschap.

Let op
Mocht er sprake blijken te zijn van een niet-intacte zwangerschap, dan maken we op dat moment samen een plan over hoe we verder zullen gaan met deze verdrietige situatie. Wanneer de tijd weer rijp lijkt, bespreken we een eventuele volgende behandeling.

Verhuist u terwijl er nog embryo’s in het lab voor u bewaard worden, geef dan een adreswijziging door zodat de analisten weten waar ze jullie kunnen bereiken.