"Met zo min mogelijk last en risico voor de vrouw het maximaal aantal eisprongen per jaar op te wekken"

Eisprong opwekken: ovulatie-inductie

Opwekken van de eisprong (ovulatie-inductie)
Deze behandeling wordt toegepast bij vrouwen die geen eisprong (anovulatie) of te weinig eisprongen hebben (cyclusduur gemiddeld langer dan 35 dagen) zonder dat daarvoor een duidelijke verklaring is gevonden (behalve PCO (link naar PCO) en de zaadkwaliteit voldoende is. Aanvankelijk zal dit middels tabletjes (clomid) gebeuren, bij onvoldoende resultaat zal er een hormoon gespoten moeten worden (Gonal-F). In eerste instantie moet er zich een eiblaasje gaan ontwikkelen en uitrijpen, waarna de eicel kan uitrijpen en vrij kan komen te liggen in het eiblaasje, zodat de eicel tijdens de eisprong uit het blaasje kan vrijkomen en de weg naar de eileider kan gaan afleggen.

Het doel van de behandeling is met zo min mogelijk last en risico voor de vrouw het maximaal aantal eisprongen per jaar op te wekken (ongeveer twaalf).

Dit kan met:
– Tabletten (anti-oestrogenen: Clomifeencitraat: Clomid)
– Injecties met follikelstimulerend hormoon (FSH: Gonal-f)
– Een pompje met een hormoon dat onderhuids word afgegeven en de hersenen aanzet follikelstimulerend hormoon te produceren (zeldzaam)
– Chirurgisch middels een LEO

Cyclusproblemen worden vooral gezien bij PCO: polycysteus ovariumsyndroom.

Tabletten
Dit zijn medicamenten die de hersenen stimuleren meer follikelstimulerend hormoon (FSH) te produceren en werken derhalve indirect op de eierstokken. Zij corrigeren het vaak verstoorde evenwicht in hormonen, waardoor er niet één eiblaasje goed kan uitrijpen zodat er een eisprong kan plaatsvinden.Gelukkig reageren veel patiënten op de tabletten. Een aantal patiënten zal hier eerst een jaar mee aan de slag gaan.  Nadeel van deze tabletten is dat de werkzaamheid wat onvoorspelbaar is. Zo kan het gebeuren dat een patiënte aanvankelijk goed reageert, maar later niet meer zodat ze een hogere dosering nodig heeft. Er zijn ook patiënten die helemaal niet (meer) reageren op deze tabletten. Een nadelig effect van deze tabletten is dat ze het slijm van de baarmoedermond in de periode voor de eisprong wat taaier kunnen maken, zodat de zaadjes er wellicht moeilijker doorheen kunnen komen. Bij langdurig gebruik van deze tabletten kan dit derhalve gecontroleerd worden. Over het algemeen is de behandeling met dit soort tabletten eenvoudig en vereist wat minder (echo)controles.

Het nadeel van deze medicatie is dat er een licht verhoogde kans op meerlingzwangerschappen bestaat.Dat wil zeggen per eisprong ongeveer 5 procent terwijl dit normaal ongeveer 1 procent is. De kans op het ontstaan van te veel rijpe eiblaasjes (overstimulatie) bij gebruik van dit soort medicamenten is gering.

Injecties met follikelstimulerend hormoon (FSH, Gonal-F)
Indien het niet lukt om met tabletten de eisprong op te wekken kan follikelstimulerend hormoon uitkomst bieden. Onder invloed van dit hormoon vindt groei (rijping) plaats van een eiblaasje (follikel).

Dit medicament wordt dagelijks onderhuids gespoten, het liefst steeds na het avondeten,, een techniek die makkelijk zelf te leren is. Behandelingen met dit hormoon hebben meer controles nodig. Met behulp van inwendige echoscopie wordt naar de eierstokken gekeken, waarin de eiblaasjes zich dienen te ontwikkelen. Dit gebeurt meestal om de twee à drie dagen om te zien of u op het follikelstimulerend hormoon reageert en of er zich niet teveel eiblaasjes ontwikkelen.

Het risico van hormoongebruik in het algemeen, is dus de verhoogde kans op meerlingzwangerschappen. Om dit probleem te voorkomen, accepteren wij niet meer dan twee, maximaal drie eiblaasjes in de vruchtbare periode.

Indien het er toch meer zijn wordt u geadviseerd om gedurende deze behandeling niet zwanger te raken.

LEO
Soms wordt gekozen voor een chirurgische behandeling van cyclusproblematiek. Deze behandeling vindt plaats door middel van een kijkoperatie onder narcose en kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met een kijkoperatie met tubatesten. In de eierstokken worden een aantal oppervlakkige kleine gaatjes gebrand. Hierdoor verandert de aanmaak van de hormonen in de eierstok en kan de eisprong optreden.