Seksualiteit en seks

Seksualiteit en seks lijken heel vanzelfsprekend voor mensen met kinderwens, maar dat blijkt vaak niet (meer) te zijn. Waar het ooit begon als iets intiems en fijns dat verbindt, bestaat het gevaar dat het afglijdt naar een functionele verplichting. Immers, zonder seks op het goede moment raak je niet zwanger. Dit kan lijden tot tegenzin in seks, zowel bij man als vrouw. Mannen kunnen soms minder goed een erectie en/of een orgasme bereiken, vrouwen vrijen nogal eens terwijl het pijn doet. Gelukkig bestaat seks uit meer dan de daad alleen, zoals zoenen, strelen etc en het is heel belangrijk hier oog voor te houden en tijd en energie in te steken. Zo mag je als vrouw geen pijn hebben tijdens het vrijen. Ga je toch met pijn vrijen, dan bestaat het gevaar dat je in een vicieuze cirkel terecht komt waardoor het vrijen alleen maar moeilijker en pijnlijker wordt. Gelukkig kan dit vaak voorkomen worden met een goed voorspel.
Helaas bevordert een vruchtbaarheidsbehandeling het seksleven allerminst. Het moeten inleveren van bijvoorbeeld een zaadmonster op commando staat veel mannen tegen. Jij als partner mag hier natuurlijk wel bij helpen.
Ook de timing van het hebben van seks tijdens een IUI-stimulatie of het wel of niet hebben van seks net voor of na een punctie kan alle spontaniteit doen verdwijnen. Gelukkig mag je van ons altijd seks hebben, zolang het maar goed voelt en dus niet pijn doet.

Mocht je partner en/of jijzelf problemen ervaren tijdens het vrijen, praat er dan over met je arts of verpleegkundige. Zij kunnen jullie eventueel doorverwijzen naar een seksuoloog hier in het ziekenhuis.