Zwanger en dan?

U bent zwanger, maar hoe nu verder?
Zodra u weet dat u zwanger bent, neemt waarschijnlijk de spanning alleen maar toe. Het kan zijn dat u thuis een positieve zwangerschapstest hebt of dat u van de verpleegkundige te horen hebt gekregen dat u zwangerschapshormoon (hCG) in uw bloed hebt. De grote vraag is natuurlijk of het zal gaan om een goede, intacte zwangerschap. De waarde van het hCG is soms al wat voorspellend.

Echo voor zekerheid
Ook al voelt u lichamelijk niets, wil dat niets zeggen over de aanwezigheid van wel of geen goede zwangerschap. Daarvoor zal eerst een vaginale echo moeten worden gemaakt. Deze wordt bij voorkeur gemaakt bij een zwangerschapsduur van ongeveer 7,5 week, dus 5,5 week na een eisprong of behandeling (inseminatie of punctie).

Bloedverlies hoort niet in het begin van de zwangerschap, maar is niet altijd direct een slecht teken. Bijna 20 procent van de vrouwen heeft vroeg in de zwangerschap bloedverlies. Gelukkig loopt het dan toch nog vaak goed af.

Hopelijk blijkt op de echo alles goed en wordt u verwezen naar uw eigen gynaecoloog, Livive of een verloskundige elders.

Bij Livive leveren verloskundigen, gynaecologen en andere betrokken professionals zorg onder één dak. Er wordt nauw samengewerkt om deze zorg rondom zwangere vrouwen goed te organiseren en ‘zorg op maat’ te leveren. Verloskundigenpraktijken Isis en Lente, de maatschap Gynaecologie, het St. Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Thebe Kraamzorg hebben hiervoor hun krachten gebundeld.

Gang van zaken
Tijdens de eerste afspraak vindt een ontmoeting plaats met een verloskundige om de relevante zaken op een rijtje te zetten. Na overleg met een gynaecoloog wordt er een tijdsplan uitgereikt waarop naar verwachting alle vervolgcontroles zullen plaatsvinden.

Wij nemen dan afscheid van jullie als paar.
We adviseren het foliumzuur door te slikken tot tien weken zwangerschap.

Let op
Mocht er sprake blijken te zijn van een niet-intacte zwangerschap, dan maken we op dat moment samen een plan over hoe we verder zullen gaan met deze verdrietige situatie. Wanneer de tijd weer rijp lijkt, bespreken we een eventuele volgende behandeling.

Verhuist u terwijl er nog embryo’s in het lab voor u bewaard worden, geef dan een adreswijziging door zodat de analisten weten waar ze jullie kunnen bereiken.